Vierailu Monikon koulukeskuksessa
Viime viikolla pääsin vierailulle Monikon koulukeskukseen. Sain kiertää koulun ja päiväkotien tiloja ja pääsin juttelemaan koulutoiminnan aloituksesta Alberga skolanin rehtorin Maria Lauren-Lindholmin kanssa.
Monikko sijaitsee Leppävaarassa (radan pohjoispuolella) ja saman katon alla on tällä hetkellä kolme eri koulua: Alberga skola (luokat 1-6), Leppävaaran koulu (luokat 1-9) ja Kilon koulu (luokat 5-6). Monikko on alunperin rakennettu Alberga skolania ja Leppävaaran koulua varten mutta tällä hetkellä Kilon koulun koulurakennusta korjataan joten heille on vuokrattu tiloja Monikosta.
Mielenkiintoista on se, että saman katon alla on ruotsinkielinen ja suomenkielinen koulu. Suomen laki ei tunne kaksikielisiä kouluja joten molemmilla kouluilla on oma hallinto rehtoreineen ja opettajineen. Lähinnä tilat ovat siis kouluille yhteisiä ja koulut jakavatkin mm liikuntasalin, salit puutöille ja metallitöille, musiikkisalin ja ruokasalin. Koulujen lisäksi Monikossa on sekä suomen- että ruotsinkielisä päiväkotiryhmiä. Päiväkodit puolestaan jakavat ruokasalin ja pienen liikuntasalin.
Osa ruotsinkielisen koulun luokista sijaitsee omalla käytävällä ja osa lähellä pääsisäänkäyntiä. Vierailen koulussa keskellä päivää ja oppilaat opiskelevat kiltisti luokissaan. Osa tuntee minut uimaopettajana Leppävaaran uimahallilta. Luokkatilat ovat isoja ja valoisia ja osassa pulpetit on aseteltu 2-4 oppilaan ryhmiin. Esikoululla on omat tilat.
Mielenkiintoista tässä isossa koulussa on se, ettei se tunnu kovinkaan isolta. Monikossa opiskelee yli 1000 oppilasta mutta missään ei ole meluisaa tai ahdasta. Luokat ruokailevat eri aikoihin; ensimmäiset klo 10 ja viimeisimmät klo 12.30. Myös välitunnit pidetään eri aikoihin, jotta pihalla ei tulisi ahdasta. Päiväkodit jakavat oman pihan ja siellä suomen- ja ruotsinkieliset lapset ulkoilevat yhdessä.
Opettajien huone on yhteinen kaikille kolmelle koululle. Täällä työskentelee noin 100 opettaja joten huone on iso ja suurista ikkunoista aukeaa mukava näkymä uimahallille. Täällä eri koulujen opettajat tapaavat ja voivat vaihtaa ajatuksia. Yhteistyötä oli suunniteltu hyvissä ajoin ennen kun koulut muuttivat saman katon alle elokuussa 2021. Koronan takia kaikki suunniteltu yhteistyö ei toteutunut, kun ryhmiä ei saanut yhdistää, mutta nyt yhteistyö yritetään käynnistää. Suunnitelmissa on mm eri luokka-asteiden opettajien tapaamiset.
Pääsen vierailemaan myös hallintokäytävällä, jossa molempien koulujen rehtoreilla ja koulusihteereillä on työhuoneet. Kurkistamme Leppävaaran koulun rehtorin huoneeseen kun hän on tapaamisessa vararehtoreiden kanssa. Käymme iloisen keskustelun sujuvasti ruotsiksi. Matkalla takaisin koulun tiloihin poikkeamme kouluterveydenhuollon käytävällä. Alberga skolanin terveydenhoitaja on paikalla ainoastaan tiettyinä päivinä mutta Leppävaaran koulun terveydenhoitaja on paikalla viikon jokaisena päivänä. Hän tietysti auttaa myös ruotsinkielisiä oppilaita, jos joku esimerkiksi loukkaa itsensä.
Koulukeskus tekee minuun vaikutuksen ja ajattelen jälleen kerran, että meillä Espoossa on superhienot koulut! Hämmästyttävintä mielestäni on se, että koulu ei tunnu isolta ja meluisalta vaan pieneltä ja rauhalliselta. Oppilaat ja opettajat vaikuttavat tyytyväisiltä. Alberga skola oli aiemmin Boställsskolan, joka toimi omassa pienessä rakennuksessa Mäkkylässä. Boställsskolan on myös minun vanha kouluni. Viime aikoina koulu on kasvanut huimasti. Kun minä kävin sitä oppilaita oli yhteesä noin 50 (luokilla 1-6). Monet vanhemmat ja tulevat Monikon oppilaat olivat huolissaan siitä, millaista on opiskella paljon isommassa koulussa mutta kaikki vaikuttaa sujuneen toistaiseksi hyvin.
Mukavinta vierailussani oli se, että rehtori Misan, joka näytti minulle paikkoja, oli aikoinaan minun opettajani Boställskolanissa.
Nämnden Svenska Rum - lautakunnan puheenjohtajan ominaisuudessa olen pyytänyt selvitystä siitä, miten toiminta on alkanut Monikossa. Olen pyytänyt raporttia siitä, miten yhteistyö on sujunut, mikä on toiminut hyvin ja mikä huonommin. Uskoisin, että tästä raportista on hyötyä myös muissa kunnissa, kun suunnitellaan samantyyppisiä kouluratkaisuja.
Otathan yhteyttä, mikäli sinulla on kysymyksiä tai jos teksi herättää ajatuksia!